Last ned valgbrosjyra vår her, eller møt oss på stand for å få den på papir og ta en prat om innholdet.
Her kan du laste ned hele valgprogrammet som PDF.
Våre toppkandidater: Frank Smestad, Stine Akre, Marit Nyhuus og Einar Lund.
Kjære sambygdinger,
Trysil skal være et trygt, mangfoldig og inkluderende lokalsamfunn. SV vil sikre at alle tryslingers stemme høres og har reell påvirkning på framtida. Stavtaket foran må bety: Stopp nedbygging av natur, kutt i klimautslipp og mindre økonomiske forskjeller mellom folk. Uavhengig av alder, etnisk, religiøs og kulturell bakgrunn, funksjonsnivå, kjønnsidentitet og bosted skal alle møtes som likeverdige.
Sosialistisk Venstreparti har vedtatt at «For de mange – ikke for de få» er verdigrunnlaget for vår politikk. Dette er grunnlaget for Trysil SVs program ved kommunevalget i 2023, som det var i 2019. Vi vil ha en kommune der alle skal sees som ressurspersoner og gis mulighet til å utvikle sine evner og anlegg. Det betyr å ha respekt for dem som følger sin egen vei, dem som noen ganger mislykkes, dem som ikke står fremst i køen for å kreve sin rett. Det betyr å stå opp for inkludering, mangfold og frihet for dem som føler at de må kjempe for egen identitet. Det betyr å ha solidaritet med sambygdingene våre, som alle trenger heiarop og oppmuntring for å lykkes. Ingen skal måtte føle skam om de kommer til kort.
Trysil SV er stolt av den jobben partiet og vår varaordfører Stine Akre har gjort i perioden 2019 – 2023. Mange viktige saker er satt på dagsorden, mange av våre prioriterte saker er vedtatt gjennomført. Gjennom konkrete forslag er Trysil SV en synlig og viktig bidragsyter i utviklingen av Trysil-samfunnet. Det vil vi fortsatt være.
Årets liste representerer et mangfold i både alder, bakgrunn og kompetanse, noen med lang erfaring fra kommunepolitikken og noen helt ferske. Sammen vil vi fortsette arbeidet for at Trysil kommune skal ivareta og løse de oppgavene storsamfunnet pålegger oss. Grunnleggende velferdstilbud i alle livets faser, fra helsestasjon og barnehager til eldreomsorg, skal være en offentlig oppgave. Det fordrer ansatte som har faglig trygghet, som gis mulighet til å øke sin kompetanse og tillit til å løse sine arbeidsoppgaver på nye måter. Arbeidet for heltidsstillinger må videreføres.
En stabil og forutsigbar økonomi er avgjørende for at kommunen skal kunne yte gode tjenester og være en attraktiv arbeidsgiver.
Trysil kommune trenger et parti som setter fellesskapets behov og interesser først. Et parti for de mange – ikke for de få.
Godt valg!
Forskjellene øker i Trysil som i resten av landet. Over 130 barn vokser opp i vedvarende lavinntektsfamilier. Vi vet at et antall barn, tilsvarende et helt årstrinn, er underlagt barnevernet i Trysil. Trysil SV vil fortsette kampen mot barnefattigdom. Ingen skal måtte stå utenfor fellesskapet fordi de ikke har råd til å være med. Ingen barn skal måtte vokse opp i utrygghet.
Trysil SV mener at det er kommunens oppgave å gjøre sitt for at ungene som vokser opp i vår kommune skal ha mest mulig likeverdige vilkår. Trysil SV fikk vedtatt i kommunestyret at barnetrygden ikke skal regnes inn i inntektsgrunnlaget ved beregning av sosialhjelpssatser. Senere har SV på Stortinget fått slått fast at dette skal gjelde i alle landets kommuner.
I kommunebudsjettet for 2023 har vi fått vedtatt at kommunen skal sette opp sosialhjelpssatsene fra statens minstesats til SIFOs forbruksbudsjett. Dette skal fases inn fra budsjettåret 2024, og vi vil følge med på at opptrapping skjer etter vedtatt plan.
Trysil SV har foreslått økte ressurser til barnevernet. Vi var med på å skaffe flertall for en forsøksordning med skolemat, og har foreslått søsken- og flerfagsmoderasjon i kulturskolen. I tillegg til å øke rammen for at barn av lavinntektsfamilier får dekket mer enn ett aktivitetstilbud. Vi har også sørget for at midler til en aktivitet/tur som kan skape gode minner fra sommerferien nå blir fast post i kommunens økonomiplan
Etter forslag fra SV er BUA etablert i Trysil, der det kan lånes utstyr til aktiviteter både sommer og vinter.
Trysil SV mener at foreldre automatisk må få god og forutsigbar informasjon om rettigheter til hjelpetiltak i barnehage og skole og rett til avlastning dersom de har barn med særskilte behov. Støtteordningene og hjelpetiltakene må fremstå som forutsigbare og lite byråkratiske. Barn og unge har rett til individuell opplæringsplan og individuell plan for å kunne fungere i samfunnet. Trysil SV vil sørge for at kommunen følger opp ny lov om kommunenes ansvar på det boligsosiale feltet. Loven innebærer en tydeligere rettslig forankring av kommunenes boligsosiale ansvar, med formål om å forebygge boligsosiale utfordringer og bidra til at vanskeligstilte på boligmarkedet skal få bistand til å skaffe seg og beholde egnet bolig. Trysil SV har inneværende periode satt boliger på dagsorden og vil følge opp dette arbeidet. Ledsagerordning for å få dekket utgifter til ledsager på arrangementer er på plass og vi arbeider for å få flere arbeidsplasser til unge med funksjonsnedsettelser.
Trysil SV vil:
Trysil SV mener at omsorgen for funksjonshemmede, eldre og særlig pleietrengende må være tuftet på respekt og verdighet for den enkeltes ønsker og behov. Ulike folk trenger ulike løsninger. Behovene den enkelte og deres pårørende har, skal vektlegges i kommunens møte med innbyggerne. Alle skal ses og høres, og kommunens hjelpeapparat skal imøtekomme alle henvendelser på en forutsigbar, trygg og verdig måte. Ingen skal føle at de ikke får den hjelpen de trenger og har krav på.
Trysil SV går til valg på et løfte om en helhetlig eldrepolitikk. Sammen skal vi skape et aldersvennlig Trysil hvor trygghet, livsglede og medvirkning skal stå i sentrum. Vi er overbevist om at ved å involvere og inkludere de eldre selv og deres pårørende, samtidig som kommunens ansatte vises tillit og gis mulighet til å påvirke sin arbeidsdag, vil vi løfte Trysil inn i en ny æra som et aldersvennlig og demensvennlig lokalsamfunn for trygghet, livsglede og medvirkning.
Trysil SV skal fortsette å foreslå konkrete tiltak for å stoppe nedbygging av natur. Vi vil ha stans i hyttebygging i store deler av kommunen. Vi vil gå mot all nedbygging av myr, sikre juridiske utbyggingsgrenser og sørge for at det gjennomføres arealvask før behandling av kommuneplanens arealdel.
Trysil SV vil ikke åpne for nye vindkraftanlegg i Trysil. Vi ønsker å få utredet om det kan være områder i kommunen som kan passe til solenergiverk. Først ønsker vi likevel å realisere solcelleanlegg på kommunens flate tak hvor en ikke kommer i konflikt med naturinngrep.
Reiselivet i Trysil har bidratt til at vi har et sunt og aktivt lokalsamfunn. Så langt har utviklingen i reiselivet vært tilnærmet utelukkende positiv for oss som bor her. Det gjelder både tilrettelegging av anlegg og økt aktivitet, arbeidsplasser og omsetning for bedrifter og serveringssteder. Derimot ser vi at utbyggingen legger stort press på våre naturressurser, slik vi også ser i andre store turiststeder i verden. I tillegg til klimagassutslipp og nedbygging av natur opplever vi et boligmarked med høye priser og at livskvaliteten for noen er forringet på grunn av høyt besøkstrykk. Med de store økningene i investeringer og gjestedøgn (1,3 mill. gjestedøgn i 2030) som er foreslått i Reiselivsstrategien for Trysil 2020–2030, mener Trysil SV det er tid for å ta en debatt om sammenhengen mellom kapasitet og kvalitet.
For at utbyggingen fortsatt skal oppleves som positiv, er det viktig at vi som bor i kommunen føler at det gagner oss. Ikke minst er det viktig å ivareta miljø og naturmangfold. Næringen må finne balansen mellom små klimautslipp og høy verdiskaping. I områder rundt fjellet mener Trysil SV at det må settes stopp for ytterligere hyttebygging. I andre deler av kommunen kan det være rom for noe mer utbygging som må ha som mål å minimere naturinngrep og utslipp.
Kampen for et grønt samfunn vinnes gjennom kollektivt samarbeid og investeringer. Trysil kommune ligger midt i verdens største skog, og vi bidrar til å forvalte en viktig fornybar ressurs gjennom vårt eierskap i Trysil Kommuneskoger. Vi er en av landets største skogeiere. Trysil SV mener at kommuneskogen og fagmiljøene i Trysil innenfor skogsdrift og opplevelsesbasert næring i utmark innehar en kompetanse som kommunen aktivt skal støtte og bidra til å videreutvikle.
Trysil SV mener at et godt samfunn er tuftet på demokrati, likestilling, toleranse, inkludering og mangfold. Vi vil støtte alle gode krefter som er med på å skape et åpent lokalsamfunn, der folk trygt kan være dem de er.
I perioden 2019-2023 har SV sikret kommunal støtte til Pride, lov til å flagge med Pride-flagget og møtt opp på kafeer og arrangementer i regi av Trysil Pride.
Trysil SV har sørget for at alle nye flyktninger blir tatt vel imot i kommunestyresalen av kommunens øverste politiske og administrative ledelse. Vi vil fortsette jobben for å skape møteplasser og sette fokus på toleranse, mangfold og grensesetting. Vi ønsker at skole og barnehage aktivt skal brukes for å lære barn og unge at de er verdifulle uavhengig av hvor de kommer fra, hvilket kjønn de har eller hvilken gud de tror eller ikke tror på.
Trysil SV vet at forebygging er den beste behandling. Dette gjelder for alle målgrupper i alle aldre. Det er viktig at arbeidet starter allerede på helsestasjonen, som på et tidlig stadium får kontakt med barn og familier som trenger særlig oppfølging. Ungdom som sliter eller som dropper ut av videregående skole, eller som står i fare for å gjøre det, er overrepresentert i alle utsatte grupper. Kompetansen innen forebygging i Trysil har blitt bedre de senere årene, men det er en utfordring at økonomien har blitt dårligere.
Gjennom hele oppveksten og i møte med familiene må hjelpeapparatet tørre og snakke om vanskelige temaer som vold og overgrep. Mørketallene er store, og vi opplever altfor ofte at barn kommer sent under behandling og oppfølging.
Trysil SV vil fortsette å jobbe tett med ungdomsrådet for å legge større vekt på helhetlig og forebyggende tilbud
Alle barn og unge skal få like gode muligheter til å tilegne seg kunnskap og utvikle sine ferdigheter, holdninger og verdier. Gjennom sterke fellesarenaer gir vi barna våre gode forutsetninger for å lykkes. Barnehagen skal ivareta barns behov for omsorg og lek. Barnehagen skal sørge for at barn gis frihet til å utforske egen identitet. SV vil prioritere tiltak som styrker kvaliteten i barnehagen, og som gir alle barn mulighet til å gå i barnehage.
Trysil SV har jobbet mye for at det skal bli flere kommunale og færre private barnehageplasser i kommunen. Vi har også vært med på å redde barnehagen på Østby og i Nybergsund, dessuten tatt til orde for at det kan være behov for barnehage i Ljørdalen igjen.
Skolens oppgave er å formidle kunnskap. Skolen vil ikke lykkes med dette om elevene ikke opplever å bli tatt hensyn til og verdsatt. Høyrekreftene har omdannet skolen fra en dannings- og læringsorientert skole til en målstyrt konkurranseskole. Resultatet har blitt: Lykkes du ikke i konkurransen, får du skylde deg selv. Sunn samfunnskritikk erstattes av destruktiv selvkritikk. Det blir også påpekt at flere unge sliter med psykiske problemer, og at de sjelden får høre at de er gode nok som de er. I denne situasjonen trenger skolen innspill fra yrkesgrupper som har fagutdanning og kunnskap om psykiske problemer. Helsesykepleier til stede hver dag på ungdomsskolen er gjennomført denne perioden med midler fra departementet.
Trysil SV er bekymret når vi leser om manglende kompetanse blant lærere, og at Trysil-elevene scorer lavere enn gjennomsnittet i basisfagene. Dette er et problem som ledelsen i kommunen og på hver skole må ta på alvor og analysere, før de setter inn nødvendige tiltak. Det er en hovedoppgave for kommunen å gi barn og ungdom det best mulige grunnlaget for å kunne lykkes med å utvikle sine evner og anlegg. Det er satt av midler i budsjettet for å sikre lærerne muligheter til god etter- og videreutdanning for kompetanseheving.
Trysil SV har gjennom flere år vært opptatt av og foreslått tiltak for bedre samarbeid mellom skole og næringsliv. Unge tryslinger må få kunnskap om hvilke muligheter som finnes i kommunen, og næringslivet må være mer bevisst sitt behov for kompetanse og arbeidskraft i framtida. Det er viktig at kommunen fortsetter sitt engasjement rundt lærlingegarantien og samarbeidet med skolen i tråd med lokalsamfunnets behov for arbeidskraft.
Trysil SV er opptatt av språkopplæring som en nøkkel til service, formidling og integrering. Å lære fremmedspråk er like viktig for lokal arbeidskraft i møte med utlendinger som det er for sesongarbeidere og innvandrere å lære seg norsk.
Trysil mottar et stort antall tilreisende i løpet av året, med mange aktiviteter knyttet til natur og utmark som kan føre til ulykker og skader av ymse slag. SV mener det er viktig at befolkningen i Trysil innehar kompetanse på livreddende førstehjelp
Barn og unge utgjør tjue prosent av befolkningen, men hundre prosent av framtida! Trysil SV er opptatt av at det skal være godt, spennende og meningsfylt å være ungdom i Trysil. Vi må legge til rette for utdanning, meningsfulle fritidsaktiviteter og arenaer hvor ungdom kan treffes i trygge, gode og rusfrie miljøer. Trysil kommune skal fortsatt ha fokus på handlingsplaner mot mobbing og utfrysing. Alle skal ses og behandles med respekt og toleranse uavhengig av kjønn, religion, seksuell legning eller etnisitet. Kommunen skal selv drive ungdomsklubben og legge til rette for at ungdomsrådet fortsatt har gode arbeidsvilkår og medbestemmelse.
Trysil kommune er Trysils største arbeidsplass. Kommunestyret er de ansattes øverste arbeidsgiver. Kommunens viktigste ressurs er de ansatte, og hver enkelt av dem er kommunens ambassadører i sitt møte med publikum og tjenestemottakere. Kommunestyret i samarbeid med tillitsvalgte og administrativ ledelse må sørge for at kommunen blir en god og forutsigbar arbeidsgiver. Trysil SV har sørget for rekrutteringsboliger og seniordager med lønn.
Det har skjedd en markant bedring i utlysning av heltidsstillinger i kommunen. Dette har vært en viktig sak for Trysil SV i flere år. Vi har også jobbet mye, blant annet gjennom partssammensatt utvalg, for å få fokus på personalledelse. Et nytt etisk reglement som sikrer varslere og åpenhet om hvordan varsler skal håndteres er vedtatt.
SV vil sterkt motsette seg Høyres forslag om økt privatisering i eldreomsorgen. Økt privatisering er ikke svaret på utfordringene i Trysil kommune.
Trysil kommune opplever at kommuneøkonomien er presset. Årsakene til dette er sammensatt. I likhet med andre kommuner opplever vi at regjeringen sender regningen for folks velferdstilbud fra den rike staten til de «fattigere» kommunene. Spesielt ser vi dette innenfor helse- og sosialsektoren. Regjeringens krav til økonomiske resultat hos sykehusene gjør at pasienter skrives ut for tidlig, mens utgiftene overføres til kommunene, som ofte har verken kompetanse eller kapasitet til å ta imot dem. Regjeringen har innskjerpet kravene om arbeidsavklaringspenger. Langtidssyke som før mottok statlige trygdeytelser, blir nå raskere kastet ut av programmet og blir henvist til den kommunale sosialhjelpen for å få støtte til livsopphold. Innstrammingene i kommunens rammeoverføringer gis svært ofte tilbakevirkende kraft, og mangel på forutsigbarhet fra staten gjør kommunene svært sårbare i sitt behov for langsiktig planlegging av innbyggernes velferdsgoder.
I likhet med andre hyttekommuner opplever også Trysil et press på helsetjenester. Fordi hyttegjestene tilbringer stadig mer tid på hytta og har rett til pleietjenester, blir det en ekstra utgift for kommunen. Systemet er slik at hjemkommunen i ytterste konsekvens blir spart for betydelige utgifter, mens feriekommunen ikke mottar noen form for kompensasjon. Det er også slik at det er Trysil kommune som betaler for all legehjelp gjestene våre får i kommunen.
Det er stadig tøffere for unge i etableringsfasen å komme seg inn på dagens boligmarked. Dette gjelder også i Trysil. Vi ser at det er dyrt i pressområdene rundt sentrum og få tomter tilgjengelig. I grendene er det svært vanskelig å få lån på grunn av at omsetningsverdien på boliger er lav. Få eiendommer blir lagt ut for salg.
Trysil SV mener at kommunen bør opprette et kommunalt tomte- og boligbyggelag som vil få hovedansvaret for å legge til rette for boligbygging i hele kommunen. Dette kan gjøres med opparbeiding av tomter/boligfelter i tillegg til bygging og drift av utleieboliger i kommunal regi. Det må gis rimelige startlån for bygging i grendene. Vi mener dette vil sikre god, langsiktig planlegging.
Trysil SV mener at jordbruksfondet har vært viktig for landbruket i Trysil. Vi støtter en videreføring av fondet. Det er svært gledelig at en ny generasjon bønder er i ferd med å etablere seg i kommunen. De nye driverne trenger gode velferdstilbud sammen med forutsigbare rammebetingelser i et landbruk som er i stadig omlegging.
Trysil SV ønsker flere nyetableringer og vil bidra til at flere overlever fra ide til bedrift. Suksessen med Ungt Entreprenørskap i ungdomsskolen og videregående skole må bære frukter i form av økt gründervirksomhet i Trysil.
Trysil kommune må være en aktiv tilrettelegger for næringsvirksomhet i kommunen, samtidig som et samarbeid med ulike aktører kan gi inntekter til infrastruktur. Under arbeidet med kommuneplanens arealdel er det svært viktig å sikre gode, sentrale og store nok næringsarealer
Trysil kommune må sikre og styrke den spennende grønne kompetanseklyngen som nå er samlet på Gammelskula, med blant annet Norske Parker, Anno, Fulufjellet Nasjonalpark og Statens Naturoppsyn.
Kompetansen Trysil har på tre og trevirke må også styrkes de kommende årene. Trysil kommuneskoger vil stå sentralt som en aktør i en grønn trebasert utvikling.
Sentrumsplanen for Trysil må behandles og komme på plass så raskt som mulig. Befolkningen og næringslivet har ventet på denne planen i mange år. For SV er det særlig viktig at planen blir utformet slik at den er forutsigbar, bindende og behandler grunneiere likt innenfor planens område. Vi ønsker en plan som tar inn over seg framtidas ønsker og behov i tett sammenheng med vern og bevaringsinteresser, slik at Innbygda kan framstå som et trivelig, nyskapende og trygt forankret handelssentrum hos innbyggere, eiere og tilreisende. SV ønsker at den gamle trebebyggelsen på bygda skal kunne leve videre. Vi ønsker heller ikke økte byggehøyder mot elva, eller bestemmelser som gjør at sentrum vil bli fylt av høye, firkantene klosser – men at en tar vare på de særegne med en trebebyggelse med saltak.
Trysil har stolte tradisjoner for kultur og idrett. Vi har arrangementer i alle deler av kommunen, og det blir lagt ned mange dugnadstimer i løpet av et år. SV mener det er viktig at tradisjonen videreføres.
Kulturhistorie og kulturformidling oppfattes i økende grad som en viktig del av vår identitet og tilbud til befolkningen. Kultur og historie kan være en brobygger mellom folk og en attraksjon for besøkende. De siste årene har bevisstheten om kommunens skogfinske røtter fått økt oppmerksomhet, takket være aktive historielag i Søre og Vestre Trysil.
Trysil kommune trenger at kommunens storstue Hagelund rustes opp og tilrettelegges som konsertsal, kinosal og teaterscene, blant annet for Teater Innlandet. Etter vårt forslag er forprosjektering nå i gang.
Biblioteket er ikke bare et boklager, men også et gratis oppholdssted og en møteplass for alle. Her kan tryslinger og turister i alle aldre komme for å lese Skjæraasen, bruke internett eller låne en film. Med nye tilbud som utstillingslokale, kulturarrangør og debattforum er biblioteket Trysils viktigste kulturbærer. Heia for knøttebiblioteket!
Trysil SV ser dessuten biblioteket i et rettferdighetsperspektiv: Det sikrer at alle, uavhengig av sosial og økonomisk status, har lik tilgang til informasjon og kunnskap.