En balansert og samtidig innsats mot alle typer rusmidler
Uttalelse vedtatt av Innlandet SVs årsmøte 2025.
Last ned uttalelsen som PDF.
Norsk ruspolitikk må adressere alle typer rusmidler. Det krever en balansert og samtidig innsats på mange områder; forebygging, tidlig innsats, behandling, ettervern, rehabilitering og skadereduksjon. Ruspolitikken skal bygge på folkehelseperspektivet som sikter mot å redusere helse- og sosialskadene tidligst mulig og mest mulig. Det er godt dokumentert sammenheng mellom tilgjengelighet på rusmidler, forbruksnivå og omfanget på skadene.
Det drives i dag et utstrakt forebyggende arbeid i norske lokalsamfunn, både som del av nasjonale satsinger, men også av lokale krefter. Titusener av ildsjeler bruker både av fritid og arbeidstid for å skape trygge oppvekstmiljøer for barn og unge. Naboer, lag og foreninger er ryggraden i norske lokalsamfunn og den viktigste ressursen i det forebyggende arbeidet. Innsatsen for personer med rusproblem må styrkes. Folk skal få hjelp, ikke straff.
Ungdom som ikke lenger deltar i organiserte aktiviteter, drikker oftere og mer alkohol og bruker i større grad illegale rusmidler. De samme ungdommene opplever uønskede og krenkende hendelser, og skårer dårligere på trivsel og fremtidstro. De som organiserer fritidsaktiviteter må gis gode rammebetingelser. God rusforebygging gir ofte positive effekter også på problemområder som vold, rasisme, utenforskap, mobbing, skolefrafall.
Derfor krever Innlandet SV
- At regjeringa fører en forebyggende ruspolitikk som reduserer både tilgang og etterspørsel og gir redusert bruk og mindre rusproblemer.
- At det vedtas en nasjonal forebyggings- og behandlingsreform som bygger ut videre det som fungerer og setter inn nye tiltak der hvor det trengs.
- At det lages et nasjonalt kartleggings- og forebyggingsprogram basert på modellen fra Island, som bygger på regelmessig kartlegging av risiko- og beskyttelsesfaktorer, organiserte lokale innsatser og en nasjonal enhet med ansvar for samordning, deling av informasjon og utveksling av erfaringer.
- At tidlig innsats prioriteres. Frivilligheten, skoler, barnevern og kommuner må sikres tilstrekkelige ressurser til oppfølging av barn og unge i utsatte posisjoner.
- At rusmiddelavhengige skal møtes med tilstrekkelig helsehjelp, uten frykt for stigmatisering.
- At det utvikles flere alternative reaksjonsformer på lovbrudd knyttet til rus. Samfunnet trenger et bredere spekter av tilgjengelig tiltak overfor unge som sliter med rusbruk; reaksjoner som inkluderer, ikke ekskluderer.
- Sikre at hjelp til pårørende blir en del av behandlingstilbudene for rusavhengige.
- At dagens undervisning om rus i grunnskolen blir endret. Den skal bli mer informativ, og skal ikke baseres på at unge personer skal skremmes fra å bruke lovlige rusmidler i det hele tatt.