Innlandet SV markerte seg på SVs landsmøte

Publisert av: ingrid.fiskaa Publisert: 08. april 2019
Oppdatert: 08. april 2019
Lesetid: ca. 6 min

Innlandet SV stilte med en sterk delegasjon på SVs landsmøte. Bjørnar Tollan Jordet var fornøyd med arbeidet de gjorde på vegne av fylkeslaget:

– Det er utrolig givende å være med på landsmøtet i et parti i medvind. Alle våre delegater var på talerstolen, vi var representert i komiteer, fikk vedtatt gode forslag fra fylkeslaget og på toppen av det hele fikk vi en direktevalgt landssstyrerepresentant, sier Bjørnar.

SVs landsmøte behandlet blant annet prinsipprogram, SVs plan for klimakutt, næringspolitisk, – og antirasistisk plattform. Audun Lysbakken var spesielt glad for å møte de som stiller til valg for SV i høstens kommunevalg, også i delegasjonen fra Innlandet SV:

– SV er heldig som har et mangfold av kandidater som vil kjempe mot ulikhet, for klimakutt og for et samfunn for de mange, sier partilederen.

Finansiering av infrastruktur for framtida

Bjørnar gikk på talerstolen for å prate om utbygging av en bærekraftig infrastruktur, en sak som er viktig både for Bjørnar og Innlandet SV.

– Dersom vi skal lykkes med å sikre bosetting i hele landet og i hele vårt fylke, så kan ikke tilgangen til moderne infrastruktur være avhengig av hvor du bor og hva du tjener. Vi trenger en raskere utbygging av nødvendig infrastruktur som jernbane, vei og bredbånd finansiert gjennom skatt, og ikke flere særavgifter som bompenger, sier Bjørnar.

Nå skal Bjørnar følge opp saken videre ved å fremme uttalelse om dette i SVs landsstyre.

– Som nyvalgt landsstyrerepresentant vil jeg jobbe for at SV er tydelig på å sikre utbyggingen nødvendig infrastruktur. Felles goder skal finansieres av fellesskapet, sier Bjørnar.

Hilde Mari fra Løten direktevalgt til SVs landsstyre

Bjørnar får også med seg fylkesleder Karin Wiik i landsstyret, og i tillegg har fylkeslaget nå en direktevalgt representant: Hilde Mari Bjørke fra Løten. Under Audun Lysbakkens tale som avsluttet landsmøtet, var hun en av 12 ordførerkandidater som ble tatt opp på scenen.

– Jeg takker for tilliten og gleder meg til å fortsette i landsstyret, nå som direktevalgt medlem. SV har en kraftig medlemsvekst og mange nye folk som skal inn i kommunestyrer og fylkesting, nå gleder jeg meg til å ta kampen mot de økende ulikhetene sammen med den flotte SV-gjengen, forteller Hilde Mari.

Ranveig Kjelsnes fra Hamar, Innlandet SVs kvinnepolitiske leder, syns det var inspirerende å delta på landsmøtet:

– Og jeg er spesielt fornøyd med å ha fått Hilde Mari inn i landsstyret! Hun er en kjempegod representant for Innlandet SV inn i et av partiets ledende organer.

Innlandet og utlandet

– Dette er definitivt ikke mitt første landsmøte, men det er første gang jeg står her som representant for Innlandet. Jeg lar meg ikke forvirre av det, og vil igjen snakke om Utlandet og behovet for internasjonal solidaritet i vår tid, sa Hans Olav Lahlum fra Gjøvik, til latter fra landsmøtesalen. Saken han pratet om var derimot veldig seriøs: FNs sikkerhetsråd.

– Jeg er stolt over å tilhøre et parti som har våget å stå for en tredje vei mellom den kalde krigens supermakter og å være kritisk til stormaktsprivilegier uansett hvilken stormakt det er snakk om. Det er en del av vår partitradisjon som vi bør videreføre også i våre dager – og som en selvsagt del av det bør vi i vårt prinsipprogram gi en prinsipiell støtte til å fjerne stormaktenes vetorett i FNs sikkerhetsråd.

Etter landsmøtet ble det også spilt inn en ny episode av den populære podkasten Lahlum & Lysbakken: Landsmøte spesial.

Lanserte landbrukspolitisk utvalg

Nyvalgt leder av Innlandet SVs landbrukspolitiske utvalg, Amund Røhr Heggelund fra Stange, lanserte det nye utvalg fra talerstolen på landsmøtet. Han oppfordret andre fylker til å følge Innlandets initiativ:

– Vi skal hente innspill fra næringa og utvikle ny og bærekraftig landbrukspolitikk for partiet. Alle fylker burde ha et lignende utvalg, sa Amund.

Han brukte også muligheten til å prate om behovet for en tydelig landbrukspolitikk som legger til rette for de små og mellomstore bøndene, en sak som er viktig både for Stange og Innlandet SV.

– En god landbrukspolitikk er god klimapolitikk, god sikkerhetspolitikk og god politikk for å motvirke ulikhet. Når regjeringa ønsker å konkurranseutsette landbruket, er det viktig at vi lokalt verner om bærekraften for bonden og næringa. Når vi snakker om det grønne skiftet er landbruket en viktig del av det, men det må skje i dialog med næringa, sier Amund.

Toppkandidater på talerstolen

Topp fire på Innlandet SVs liste til fylkestinget var tilstede på landsmøtet, og de var alle på talerstolen for å overbevise landsmøtet om å støtte deres hjertesaker.

Førstekandidat Bjørnar Tollan Jordet fra Tolga trakk fram bærekraftig infrastruktur, mens andrekandidat Mai Bakken fra Lom holdt to engasjerende innlegg om omstilling SVs landbrukspolitikk. I sitt første innlegg ba hun landsmøtet se hvordan landbrukspolitikken henger tett sammen med andre områder:

– SV landbrukspolitikk er god distriktspolitikk, som også er viktig for andre kjernesaker som klima, miljø og grønn næringsutvikling. SV må nå arbeide for at virkemidlene blir retta mot et landbruk for framtida – et landbruk som er tilpassa lokale forutsetninger og som tar i bruk stedegne naturressurser.

Mai trakk også fram reiselivet som viktig vekstnæring for framtida:

–Det er avgjørende å utvikle en bærekraftig reisenæring. Vi vet at vi ikke kan fortsette å frakte store mengder turister rundt halve kloden med fly, for at de skal være turister et sted en kort stund og forbruke en hel masse. Reiselivet må omstilles til kvalitet, med kortreiste produkter, og med et lavere tempo. Vi vil ha mer saktereiser og gode opplevelser! Da er samarbeidet med landbruket viktig. Vi må holde kulturlandskap i hevd, produsere kvalitetsmat og vise fram levende lokalsamfunn.

Ungdomskandidatene om hverdager for framtida

Ungdomskandidatene som er på tredje og fjerdeplass på SVs fylkestingsliste, var begge delegater på landsmøtet. Vilde Sveen fra Nordre Land tok ordet for å støtte ungdommenes klimastreik og Karin Andersens besteforeldreinitiativ om Oljefondets investeringer:

– Barna og ungdommen streiker under slagordet «Fredager for klima». Vårt svar må være hverdager for klima. Et av våre viktigste bidrag kan være å investere pengene våre slik at de stimulerer og bidrar til en grønn omstilling. Oljefondet kan være Norges største og viktigste bidrag til å løse den globale klimakrisa!

Vilde viste til Oppland fylkeskommunes som en inspirasjon for Oljefondet. I Oppland har SV allerede fått gjennomslag for strenge regler for fondsinvesteringer:

– Her har vi i Innlandet liggi litt foran, mens Oljefondet ikke har turt. For der Oljefondet ikke har orden på hvor våpnene ender opp, krever Fylkeskommunen sluttbrukererklæring. Der Oljefondet godtar «litt» krenkelse og miljøødeleggelse, sier Fylkeskommunen utvetydig nei. Vårt finansreglement ble strammet inn allerede i 2015. Det viser at det spiller noen rolle hvem som styrer. Og når vi kan – kan også Norge og Oljefondet, avsluttet hun, til stor applaus fra landsmøtesalen.

Sigurd Arnekleiv Bækkelund fra Hamar brukte muligheten til å markere viktigheten av en god distrikts- og landbrukspolitikk. Han gikk på talerstolen for å prate om jordvern og infrastruktur i distriktene:

– Å ivareta jordvernet er livsviktig, både for folk og natur. I dag ser vi ei dramatisk utvikling over hele verda, der matjord bygges ned og forsvinner i høyt tempo. Derfor må vi gå mot strømmen og skjerpe inn kravene til jordvern, sa Sigurd. Nå skal han følge saken videre i fylkes- og lokalvalgkampen til høsten.

Ungdomskandidatene får støtte fra toppkandidaten:

– Der andre fylker må gjennom større endringer, trenger vi i Innlandet bare å løfte det grå sløret av vårt grønne gull. Her dyrker vi mat på bugnende jorder, skogene våre renser lufta og fanger karbon, og vi har kloke hoder som kan bidra i den grønne omstillinga. Vi vil skape morgendagens grønne kunnskapsarbeidsplasser, legger Tollan Jordet til.

Statlige arbeidsplasser over hele landet

Mizanur Rahaman fra Lillehammer, som også er tillitsvalgt ved sin arbeidsplass, tok til orde for at alle nye statlige arbeidsplasser må etableres utenfor de store byene. Han påpekte også viktigheten av å ivareta de ansattes hensyn i politiske vedtak som omfatter flytting av arbeidsplasser:

– Statsansatte skal ikke være en brikke i det politiske spillet om arbeidsplasser, vi kan motvirke sentralisering ved å opprette nye arbeidsplasser i distriktene sa Mizanur fra talerstolen.

Jørn for jernbanen

Splittelse og konkurranseutsetting er feil vei å gå om man vil ha en trygg og god jernbane, mener Innlandet SVs andre nestleder, Jørn Grøtberg fra Østre Toten. Han ga klar beskjed om jernbanereformen fra landsmøtets talerstol:

– Det er lenge siden NSB har styrt jernbanen vår. De er delt opp i masse selskap som har hver sine oppgaver, med hver sine direktører og hver sine anbud. Det best ville vært å samle alt – infrastruktur og drift – til ett selskap igjen.

Jørn var også opptatt av at SV skal ha en offensiv og helhetlig distriktspolitikk, som omfatter både landbruk, næring og miljø.

Stangehjelpa skaper engasjement

Inspirert av Stangehjelpa, tok Karin Lervang fra Rendalen til orde for mindre testing, måling og diagnostisering.

– Vi må tåle annerledeshet og endre normalitetsbegrepet, manet hun fra landsmøtets talerstol. Nå skal Karin ta saken videre i sitt kommunestyre, og jobbe for at Rendalen får en løsning etter modell fra Stange kommune og Stangehjelpa.

Klare for valgkamp

Etter et engasjerende og inspirerende landsmøte, ser toppkandidat Bjørnar fram til høstens valg.

– Nå gleder jeg meg til å drive valgkamp for partiet som tar skolestreiken på alvor, som kjemper mot urettferdighet og som har næringspolitikk for framtida. Sammen med det flotte SV-laget i Innlandet, skal vi sørge for en forrykende valgkamp og skape blest om vår flotte SV-politikk – så flest mulig veit hva vi står for og vil stemme på oss.

Fylkesleder Karin Wiik gir sin fulle støtte til Bjørnar:

– I en verden som trenger kloke og handlekraftige politikere som setter miljø og rettferdighet først, blir jeg optimistisk av å delta på SVs landsmøte. Det ble vedtatt konkret politikk for grønn næringsutvikling i Norge. På dette området kan vi i Innlandet sette oss i førersetet.