SV fikk se glimt av framtida hos Hunton

Publisert av: ingrid.fiskaa Publisert: 12. april 2019
Oppdatert: 13. april 2019
Lesetid: ca. 3 min
– Arbeidsplassene våre må i større grad være tuftet på bærekraftig bruk og foredling av trevirke og naturressurser, sier Bjørnar Tollan Jordet.

Kari Elisabeth Kaski ser innlandets mulighetsrom:
– Innlandet kan få en nøkkelrolle i omstillingen av Norge. Med trestokken som utgangspunkt kan vi både erstatte olje og skape flere arbeidsplasser.

Inspirert av besøk hos Hunton på Gjøvik

Byggsektoren står for 40 % av verdens totale energiforbruk, og titusenvis av kunstige stoffer og kjemikalier er i ferd med å overta for tradisjonelle byggematerialer. Men på Gjøvik møtte SVs Bjørnar Tollan Jordet, Kari Elisabeth Kaski, Jørn Grøtberg og Anne Lise Fredlund hjørnesteinsbedriften Hunton, som satser på bærekraftig bruk av trevirke.

Hunton har gjennom snart 130 år produsert bærekraftige byggesystemer basert på tre og trefiber. I dag leverer Hunton trefiberbaserte og energieffektive løsninger, som trefiberisolasjon.
– Det er naturen som skaper våre råvarer og derfor har Hunton fokus på miljø, fra flis til sluttbruker, fortalte HR-sjef Tore Bergsveen, mens han geleidet besøket fra SV rundt i fabrikken der eventyret starta – midt i Gjøvik sentrum.

På bildet, fra venstre: Jørn Grøtberg, Tore Bergsveen, Kari Elisabeth Kaski og Bjørnar Tollan Jordet.

Dette går hånd i hånd med Innlandet SVs prioriteringer om verdiskapning, forteller Anne Lise Fredlund:
– Innlandet skal lede an i omstillingen fra oljeøkonomi til en økonomi basert på fornybare ressurser. Skogene våre er viktige når framtidas arbeidsplasser skal skapes, og på Hunton så vi karbonlagring i praksis: Trefiber som kunne råtnet eller blitt brent, blir til byggemateriale som kan vare i hundrevis av år.

Se til Innlandet

Kari Elisabeth Kaski er tydelig på at Hunton gir oss glimt av fremtiden.
– På 10 år må vi både kutte klimagassutslippene betydelig og gjøre Norge langt mindre oljeavhengig. Da er det inspirerende å møte bedrifter som går foran, både i produksjon av miljøvennlige produkter og gjennom miljøvennlig produksjon. Vi må i mye større grad tilrettelegge for slik industri i hele landet, slår hun fast.

Det er også noe Bjørnar Tollan Jordet vektlegger:
– Vi må i mye større grad legge til rette for økt bruk av tre i bygg. Hunton er et strålende eksempel på en bedrift som er i forkant og satser på innovasjon og framtidsretta løsninger. Det offentlige må tilrettelegge for både prosjektering av nye bygg og virkemiddelapparat slik at vi støtter opp om aktører som satser, sier han etter besøket.

Jørn Grøtberg støtter opp om Tollan Jordets krav om større satsing på tre i og lovnad om flere arbeidsplasser i den grønne næringa i Innlandet.
– Hunton har klart å fornye seg, og nå ligger bedrifta i forkant og er på flere måter ledende i sin nisje. Det er imponerende måten de jobber på og hvordan bedrifta helt systematisk har utvikla kunnskap og kompetanse sammen med sine ansatte.


På bildet, fra venstre: Kari Elisabeth Kaski, Bjørnar Tollan Jordet og Jørn Grøtberg,

Fotosyntesens lys

Nå vil SV ta med seg erfaringene og inspirasjon fra bedriftsbesøket til både fylkesting og kommunestyrer. Innlandet SV har allerede foreslått at det nye sykehuset i Innlandet må bygges i tre, og etter besøket hos Hunton har vi fått enda flere ideer til hvordan tre og trefiber kan brukes for å fylle det grønne skiftet med handling, slik at vi får hverdager for framtida.

Det er tydelig at Innlandet ikke er i oljeskyggens dal, men i fotosyntesens lys.


Les mer om Innlandet SVs politikk om miljø, klima, verdiskapning og mer i vårt fylkesvalgprogram.