Vinterpride og politikk

Publisert av: ingrid.fiskaa Publisert: 19. februar 2020
Oppdatert: 19. februar 2020
Lesetid: ca. 2 min
Innlandet SV holdt tale under åpningen av Vinterpride 2020 på Lillehammer.

Vinterpride på Lillehammer ble åpnet med show på Sigrid Undsets Plass onsdag ettermiddag. Amund Heggelund, nestleder i Innlandet SV, var blant talerne under åpningsshowet. Han takket Lillehammer kommune og arrangørene:

– Takk for at dere tar ansvar for å sikre mangfoldet i regionen vår. Takk for at dere går foran og viser vei og tar et standpunkt.

Her kan du se og høre hele talen.

Internasjonal solidaritet og rettigheter for transpersoner

Heggelund var stolt over å kunne bidra til arrangement han beskriver som en viktig arena for å løfte frem viktige problemstillinger. I sin tale løftet han spesielt fram to temaer; den internasjonale solidariteten i LHBTI+ kampen og transpersoners rettigheter i Norge.

– Vi kan se tilbake på et tiår i Europa hvor mange LHBTI-kamper har blitt kjempet, noen har ført til seier, men fortsatt er det sterke politiske krefter som ikke vil det samme som oss både her i Norge og i resten av verden, sa Heggelund i sin tale.

Han trakk også fram en spesiell bekymring knyttet til transpersoners rettigheter.

– Mange transpersoner er avhengig av å få en diagnose for å motta den hjelpen og behandlingen de trenger for å få samsvar mellom sin kjønnsidentitet og sitt kjønnsuttrykk. Dette er avleggs og gammelmodig – frihet til å være den man vil er ingen diagnose!

Skeiv på bygda

Innlandet SV deltar på Vinterpride og andre Pride-arrangementer gjennom året i hele det nye storfylket. Men de tar også temaene med seg inn i kommunestyre og fylkesting – med mål om at alle skal få åpent leve ut sin identitet, kjærlighet, seksualitet og sine kjønnsuttrykk.

– Vi er med på å feire den lange kampen for frihet og kjærlighet – men kampen for å få være den man er og elske den man vil er langt fra over, sier fylkesleder Anne Lise Fredlund. Hun var tilstede på åpningsshowet, sammen med en håndfull lokale SVere.

– Retten til å elske hvem du vil og være hvem du vil bør være en tverrpolitisk suksesshistorie. Vi skal ikke la hverken religion eller politisk overbevisning være til hinder for å føre en human kjærlighetspolitikk, avsluttet Heggelund fra scenen.

I vårt fylkesvalgprogram kan du leser mer om hva Innlandet SV mener om inkluderende samfunn.