Livsmestring – kunsten å være menneske

Publisert av: ingrid.fiskaa Publisert: 09. september 2020
Oppdatert: 09. september 2020
Lesetid: ca. 2 min
Et samfunn som tar hensyn til at alle har en psykisk helse er et godt samfunn å leve i for alle, mener nestleder i Innlandet SV, Amund Røhr Heggelund

– Livsmestring som grunnlag for politikkutviklingen gir oss en politikk som tar folk på alvor. Det å mestre sitt eget liv er en forutsetning for å kunne delta i arbeidslivet, kulturlivet og det sosiale livet. I en kompleks verden må samfunnet bistå med å utstyre oss med de verktøyene vi trenger for å stå trygt i eget liv og i stand til å lande på beina i livets vanskelige perioder, sier Heggelund.

Livsmestring i skolen

I fylkesvalgprogrammet til Innlandet SV pekes det på skolen som en sentral arena for å utjevne sosiale forskjeller, legge grunnlaget for livsmestring og bekjempe mobbing. Skolen er fellesarenaen som møter alle barn og unge, og fra høsten 2020 blir også livsmestring og folkehelse et tverrfaglig tema i skolen, i tråd med nye læreplaner.

– Folkehelse og livsmestring som tverrfaglig tema i skolen skal gi elevene kompetanse som fremmer god psykisk og fysisk helse, og som gir muligheter til å ta begrunnede valg for eget liv. Aktuelle områder innenfor temaet er fysisk og psykisk helse, levevaner, seksualitet og kjønn, rusmidler, mediebruk, og forbruk og personlig økonomi, forklarer Heggelund.

Livsmestring for alle

– Selv om livsmestring i skolen vil bidra positivt, må vi fortsatt være åpne for at livet forandrer seg og tar nye, ofte usikre veier, sier Heggelund. Derfor mener han og SV at gode helsetjenester som er nær innbyggerne og med korte ventelister viktig.

I Heggelunds hjemkommune, er Stangehjelpa utviklet nettopp som et slikt tilbud.

– Det er en modell for psykisk helsehjelp i kommunen hvor man tar utgangspunkt i deg og dine behov. Det skal være «en dør inn» for alle med rus eller psykiske problemer i kommunen, uavhengig av alvorlighetsgrad. Alle innbyggere kan ta kontakt, det er ingen ventetid og alle blir invitert til en samtale.

Flere kommuner i Innlandet og andre steder i landet er i ferd med å innføre Stange-modellen. Innlandet SV jobber for bedre og mer tilgjengelig behandling på et tidlig tidspunkt, slik at man forebygger at mennesker faller utenfor.

– Livsmestring handler om noe så grunnleggende som det å tørre å være et menneske med all den uvisshet det måtte medføre. At kommunen har trygge hjelpetilbud er avgjørende, sier Heggelund.

Lokalsamfunn med muligheter

I et trygt, mangfoldig og inkluderende lokalsamfunn har innbyggere i alle aldre rom for utvikling.

– Det er i lokalsamfunn vi lever livene våre uavhengig av alder, kjønn, funksjonsevne, bakgrunn eller legning. Lokalsamfunn som heier på mangfold, i kombinasjon med et rikt kulturliv, møteplasser og et inkluderende arbeidsliv, legger til rette for personlig vekst og utvikling, sier Heggelund.

– Derfor vil vi i SV prioritere likestilling og likeverd, flerkulturell samhandling og inkludering, og universell utforming i vårt arbeid med livsmestring for alle, avslutter han.


Les mer om helse og sosial trygghet og inkluderende samfunn i vårt program.