Helge Bjørnsen, kommunestyrerepresentant, og Amund Røhr Heggelund, ordførerkandidat, Stange SV  

Stange SV har vært et posisjonsparti i Stange i mange år. Vi har vært fornøyd med samarbeidet med AP, og har bidratt slik at viktige satsinger innen oppvekst, omsorg og kultur er ivaretatt. Stange kommune plasseres høyt på Kommunebarometeret over vel drevne kommuner. Vi er skuffet over at AP valgte å bryte avtalen om samarbeid med oss, MDG og Nærmiljølista, i en enkeltsak om byggehøyde i Ottestad. Den siste meningsmålingen viser at et nytt samarbeid må vurderes. Valget vil vise retning.

Den siste valgperioden har vært preget av at kommunen må redusere utgifter til drift. Som politikere er det utvilsomt mest inspirerende å utvikle tjenester til beste for befolkningen. Omorganisering kan være å utføre oppgaver smartere og bedre, men mye handler først og fremst om å gjøre mindre eller billigere.

Et eksempel er skolestruktur. Kommunedirektøren la fram forslag om å samle elevene fra Åsbygda, Breidablikk og Solvang i gamle Romedal ungdomsskole, og å flytte elevene fra Espa til Tangen. Det er tre gode grunner til det. 

Opplæringsloven setter tydelige rammer for organiseringen av skolene. Over tid vil de mindre skolene bli svært sårbare og vil vanskelig kunne tilfredsstille nasjonale krav.  

Det er behov for store bygningsmessige endringer, særlig på skolene i Romedal og Ilseng.

Å drifte en større skole åpner muligheter for å gi barna et bredere tilbud, både faglig og sosialt, samtidig som kostnadene pr elev reduseres.

Den umiddelbare konsekvensen av å beholde skolestrukturen ble at 10 stillinger, knyttet til oppfølging av elever og elevmiljø, ble fjernet. Dette skjer i en tid hvor lærere rapporter om økt uro som forstyrrer både undervisningen og det sosiale livet på skolen. Det informeres om økt mobbing og flere tilfeller av vold rettet mot lærere. Barn og voksne må føle seg trygge på skolen sin. Det er en forutsetning for læring, og et krav til skoleeier. 

Stange SV mener at det er feil å gjøre alle skolene, alle elevene og alle ansatte mer sårbare. I utgangspunktet har vi gode små og mellomstore skoler. Etter å ha slått sammen skoler vil vi fremdeles ha gode skoler for alle. Uten strukturendring får vi en permanent overføring av ressurser fra de større til de mindre skolene. Den siste meningsmålingen før valget viser at det blir jevnt mellom de to alternativene. Valget er en omkamp om skolestruktur.

Valget er også avgjørende for hvem som skal ha handa på rattet. Med SV får du en medspiller med tydelig vekt på miljø, klima og rettferdig fordeling. Det er i fellesskapets interesse at vi ivaretar barna og voksne som har omsorgsbehov. Vi kan ikke love lette i eiendomsskatten, men vi lover å bruke ditt bidrag til de som trenger det mest. 

Les hele valgprogrammet vårt her

Emner

valgprogrampolitikkvalgStange kommunerødgrønt