Valgprogram Os SV 2023-2027
Her kan du laste ned hele programmet som PDF.
Innhold
SV vil bekjempe fattigdom og sosiale forskjeller. SV vil fremme verdier som solidaritet, toleranse og inkludering. SV vil også arbeide for å bevare viktige miljøverdier og samfunnets bærekraft. Dette må ligge til grunn for SVs innsats og prioriteringer i de kommunale organer i kommende kommunestyreperiode.
Som liten kommune kommer Os kommune i årene fremover til å ha utfordringer med å opprettholde mange av de tilbud som er avgjørende for befolkningen. Omfattende omstilling vil være nødvendig.
Os må i årene framover fortsette å møte utfordringer med å gi befolkningen gode tilbud.
Alle våre tilflyttere, flyktninger og arbeidsinnvandrere ønsker vi velkomne som viktige deltakere i lokalsamfunnene våre. Lokalbefolkninga, lag og foreninger har alle et ansvar for å invitere og aktivisere nye innbyggere.
Som kommune må vi framover møte utfordringer med omstilling innad i kommunen og større interkommunalt samarbeid for å yte gode nok tjenester. – også bli bedre på interkommunalt samarbeid.
Når tida er moden for det, gå inn for å slå Os sammen med Røros og eventuelt Holtålen.
Utfordringene vi står framfor, gjør det nødvendig å fortsatt tenke lokal sentralisering for å kunne motstå de store sentraliseringskreftene.
Vi ønsker et samfunn som tar vare på sterke fellesskap og små forskjeller. Et samfunn der alle kan leve verdige liv, oppleve mestring og inkludering.
Natur, klima og miljø
Os SV vil:
- øke bevisstheten rundt forbruksnivået i dagens samfunn.
- at Os kommune skal være en aktiv bruker av klimasatsordningen (tilskuddsordning for kommuner) i lokalsamfunnet.
- ha holdningsskapende arbeid om klima og miljø i barnehager og skoler, og også blant den voksne befolkninga i kommunen.
- legge til rette for at kommunens innbyggere kan gå eller sykle til jobb, skole og fritidsaktiviteter – jobbe for mer gang- og sykkelveier. Herunder gang- og sykkelvei langs fylkesvei 30 nord og sør for sentrum, og fylkesvei 28 østover.
- bidra til at privatpersoner og bedrifter gjennomfører klimatiltak gjennom aktiv veiledning fra kommunen og andre
- at kommunen skal opplyse om tilskuddsordninger til klimatiltak
- stanse nedbygging av naturen – kjempe for å verne naturen, det biologiske mangfoldet, friluftslivet, bruken av utmarka og våre felles naturverdier.
- arbeide for en restriktiv politikk for utbygging av fritidsboliger. Vi vil prioritere fortetting i hyttefelt.
- vi vil ikke at det legges til rette for scooterleder for fornøyelseskjøring.
Oppvekst, helse og omsorg
Os SV vil:
- Prioritere arbeidet med å rekruttere og beholde fagfolk innen oppvekst, helse og omsorg. Ordninger med videreutdanning for å beholde arbeidstakere. Fremme heltidskultur og utforske nye arbeidstidsordninger for å gjøre Os kommune til en attraktiv arbeidsplass.
- Styrke lærlingeordningen innen oppvekst, helse og omsorg.
Oppvekst
- Alle unger er våre unger! Vi jobber for å skape gode oppvekstkår ved å styrke barnehage og skole og fritidsaktiviteter både i kommunen og i regionen vår, også gjennom tverrfaglig innsats.
- At det alltid skal være mulighet for å få barnehageplass når behovet melder seg.
- At overgangene mellom barnehage – grunnskole – videregående skole skal ha barnet og eleven i fokus.
- Nå skaper vi sammen en god skole for hele kommunen. Den må verdsette fellesskap, mangfold, praktisk undervisning og utforskende unger. Det er viktig å spille på lag med lokalsamfunnet.
- Skolemat og fellesmåltid er positivt for samhold og læring. Vi vil prioritere at Os kommune må kunne finansiere skolemat 2 dager i uka. Aktuelt å samarbeide om praktisk gjennomføring med frivilligheten.
- For å få et trygt oppvekstmiljø, må vi styrke det psykiske helsetilbudet til barn og unge, blant annet ved å sørge for store nok ressurser til skolehelsetjenesten.
- Fritidsklubben som drives i kommunen må være raus, kreativ og skape trygghet for alle.
- Fortsette å prioritere kulturskolen slik at alle barn og unge som ønsker det, får et kvalitativt godt tilbud fra barnehagen til og med videregående skole.
Helse og omsorg
- De som trenger psykisk helsehjelp, må møte helsearbeidere som gir dem trua på at de vil få veiledning og bistand videre. Gjerne et kommunalt tilbud, blir dette vanskelig, må det etableres en interkommunal tjeneste.
- For oss som bor i Nord-Østerdal og Fjellregionen, er det viktig å ha et 2.linje – helsetilbud innen psykisk helse med god kvalitet. Med dette mener vi DPS (distriktspsykiatrisk senter) Innlandet som vi i Os kommune sogner til. Dette krever godt samarbeid på tvers av kommunegrenser og politiske partier.
- Sjå på eldre som en ressurs innen det frivillige arbeidet. Motivere og engasjere flere i alle aldre til frivillig innsats.
- Styrke og støtte Frivilligsentralen, den er et viktig samlingspunkt i det frivillige arbeidet.
- Arbeide smart innen eldreomsorgen for å utnytte best mulig riktig kompetanse på riktig nivå. Satse på fleksibilitet innenfor tjenesten uten at det går på bekostning av kvalitet overfor brukerne.
- Fortsette å styrke arbeidet for et mer demensvennlig samfunn. Arbeide generelt for større åpenhet og trygghet om temaet. Bevisstgjøring om temaet innen næringslivet, lag og foreninger og blant privatpersoner. Videreutvikle kommunens tjenestetilbud for et demensvennlig samfunn i samarbeid med Nasjonalforeninga for Folkehelsen, lokalt er det Os Helselag.
- Kommunen må kontinuerlig jobbe for å finne det rette nivået på antallet sykehjemsplasser og omsorgsboliger.
Kultur, idrett og fritid
Os SV vil:
- Legge til rette for at Hagenjordet med blant annet utescene, Snekkerskola og Bifrost blir et naturlig møtepunkt for kunst og kultur, lag og foreninger, samt lokalt næringsliv. – En aktivitetspark for alle aldre. Eksempler her er: Bondens Marked, parsellhage, bruktbutikk, konserter og kunstutstillinger. Her er frivillige lag og foreninger nødvendige og viktige samarbeidspartnere.
- Os SV mener at kommunen må bidra økonomisk til denne kulturutviklinga.
- Fortsatt fordoble støtten til lag og foreninger som gir tilbud til barn og unge.
- Støtte opp under frivilligheten som er limet i et godt lokalsamfunn.
- At det settes pris på de ulike stier, kultur- og turveier som er en stimulans til god folkehelse. Vi vil at kommunen er aktiv i dette arbeidet sammen med frivilligheten.
Bosetting
Os SV vil:
- Ha trygghet i / og mangfold i lokalsamfunnene våre i Os kommune. – inkludering av alle. Arenaer der man kan treffes og trives, – sosiale nettverk er viktig for folks helse.
- Ha tilgjengelige tomter i bygdesentra og grender.
- Ha støtteordninger slik at lavinntektsgrupper og ungdom kommer inn på boligmarkedet.
- At boligpolitikken også tilpasses ungde og tilflyttere, dvs. at de skal ha mulighet for å leie boliger av ulik størrelse og ikke bare sentralt i Os. Det ønskes et variert boligmarked for leie og eie.
- Legge til rette for levende sentrum som gjør Os til en attraktiv kommune å bo i.
- At vår kommune og region må ha et sterk politisk press for å opprettholde våre kollektivtilbud innen buss, tog og fly
- Arbeide for at Rørosbanen må elektrifiseres samt styrking av rutetilbudet mot Trondheim.
Landbruk og næringsliv
Os SV vil:
- Utvikle et mer klimavennlig landbruk sammen med gardbrukere og faglaga i distriktet.
- Bidra til å vise den betydninga landbruket har for matvare-sikkerhet, beredskap, naturmangfold og kulturlandskap i kommunen.
- Støtte opp under et mangfoldig landbruk med variasjon i størrelse på bruk. Også små og mellomstore gardsbruk skal kunne være drivverdige utfra sitt ressursgrunnlag.
- Styrke vernet av matjord og dyrkbar jord.
- Bidra til at beitebruk i utmarka øker.
- Samarbeide om og utvikle regionale løsninger for næringslivet.