Valgprogram Øyer SV 2023-2027

Last ned vår valgbrosjyre her.

Innhold

Flere hender og hoder i tjenestene

Øyer kommune er en kommune i vekst. Det er viktig at kommunens velferdstjenester er rigget for å møte denne veksten. Derfor foreslår Øyer SV i dette programmet blant annet å bygge en ny ungdomsskole, samlokalisert med et nytt bibliotek. Befolkningsveksten gjør også at det er behov for å utvide barnehagekapasiteten i kommunen. Dette bør løses ved at det etableres en ny kommunal barnehage i Øyer sentrum. En slik løsning gjør hverdagen til familiene mindre hektisk og det blir enklere å kunne gå eller sykle til barnehagen. For Øyer SV er det viktig med utvikling både på Tretten og i Øyer. Derfor står vi fast på at det er viktig å beholde legekontoret på Tretten, samtidig som vi foreslår å utbedre Trettenhallen.

Samfunnsoppgavene løses best i fellesskap

Vi baserer vår politikk på at vi er bedre rustet i fellesskap enn om hver og en må kjempe alene. Øyer SV ønsker et samfunn med gode oppvekstsvilkår for alle barn, trygge og gode barnehagetilbud, skoler med fokus på kunnskap og menneskeverd, nærhet til naturen og en verdig eldreomsorg. For oss er alle like mye verdt uavhengig av kjønn, alder, helsetilstand, legning, religion og etnisitet. Fellesskapet skal ha ansvar for velferdsoppgavene i kommunen som helsestasjons- og skolehelsetjenesten, barnehage, skole og omsorg. Velferdstjenester skal ikke konkurranseutsettes eller privatiseres. Øyer SV vil bidra til at tjenestetilbudene innenfor offentlig sektor får gode nok rammebetingelser til å sikre fortsatt god tjenestekvalitet, innovasjon og utvikling. 

For å ha tilgang til kvalifisert arbeidskraft, lav turnover, høy trivsel og lavt sykefravær er det viktig at kommunen har en tydelig strategi for god ledelse, rekruttering og bemanning. Høyere grunnbemanning, sammen med redusert vikarbruk, er avgjørende for å få til dette.

SV-kommunen er en kommune der alle innbyggere får brukt sine ressurser. Gode, trygge og rimelige offentlige tjenester er viktig for likestilling i arbeidslivet og for å få dagene til å henge sammen.

I SV-kommunen tar vi lokalt ansvar for de globale utfordringene innenfor klima og langsiktig naturforvaltning, og ser disse i sammenheng med lokale behov knyttet til transport uten bil, folkehelse, gode bo- og livsmiljø uansett alder. Tida for store utbygginger av hytter og fritidsboliger er forbi, i hvert fall på nye arealer. Veksten framover må komme i form av varme senger som skaper varige arbeidsplasser.

Kommunen må bidra til å skape arenaer for kontakt og samspill mellom generasjonene, og være en aktiv samarbeidspartner for organisasjoner og enkeltpersoner som gir tilbud til barn og unge.

Lokaldemokratiet bygger på tillit og nærhet mellom innbyggerne og de som tar beslutningene. Øyer SV vil jobbe for å etablere arenaer hvor det er enklere for innbyggerne å bli informert om og delta i demokratiske beslutningsprosesser. 

Barn og unge

Alle barn og unge skal oppleve det som godt å vokse opp i Øyer. Barns behov for helse, omsorg, tilsyn, kunnskap og aktivitet skal kontinuerlig stå i fokus. Det må utvikles trygge nærmiljøer, arenaer for barn og foreldre, gode barnehager og skoler, og et mangfold av fritids- og kulturaktiviteter.

Hovedprioriteringer for perioden

Barnehage

For å være attraktiv som tilflyttingskommune, må kommunen fortsatt ha full barnehagedekning og gode skoler.

Dagens befolkningsvekst gjør at kommunen har utfordringer med å tilby barnehageplass til alle som har rett til det. Øyer SV vil etablere en ny kommunal barnehage for å dekke etterspørselen. Det er viktig at plasseringen av barnehagen er i nærheten av Øyer sentrum for å gjøre hverdagen enklest mulig for flest mulig familier, og for å legge til rette for å kunne gå/sykle til barnehagen.

Skole

Det er viktig at kommunen har et helhetlig perspektiv på oppvekst og læring. Skolen er en felles møteplass der alle barn og unge skal få kunnskap og utvikle sine

ferdigheter, holdninger og verdier. Skolene bør legge vekt på mestring og læring, ikke testing og rapportering. Skolen skal gi alle utfordringer og mestringsopplevelser, og legge grunnlaget for et godt liv, videre utdanning og aktiv deltakelse i samfunnet og arbeidslivet. Det er viktig at skolene har nok ressurser til å fange opp og følge opp alle elever. Alle elever skal ha mulighet til å føle mestring i hverdagen. Tidlig innsats er viktig. Øyerskolene har elever med i underkant av 30 ulike minoritetsspråk. Det er viktig og nødvendig å øke ressursene. 

Ny ungdomsskole og nytt bibliotek

Dagens ungdomsskole har et stort behov for opprustning, samtidig som kommunen legger opp til vekst i antall innbyggere de kommende årene. Øyer SV vil bygge en ny ungdomsskole og samlokalisere denne med et nytt bibliotek. Samlokaliseringen bør også åpne for at andre tjenester knyttet til kultur og barn/unge kan lokaliseres her.

Tilrettelegging, tidlig innsats og helsefremmende tjenester

En god og trygg barndom er avgjørende for å legge grunnlaget for en god psykisk helse, livskvalitet og trivsel. For å forebygge psykiske vansker, frafall og rusproblemer, foreslår SV en økt satsning på lavterskeltilbud som foreldreveiledning, kurs og oppfølging av familier som har behov for det.

Tidlig innsats starter før barnet er født. Helsestasjonen har en sentral rolle i det forebyggende og helsefremmende arbeidet for alle barn, unge og deres familier. En tverrfaglig helsestasjons- og skolehelsetjeneste skal være et lett tilgjengelig lavterskeltilbud. Tjenesten bidrar til at barn og unge mestrer å ta gode valg, som fremmer en god psykisk og fysisk helse, både i barndom, ungdomstid og i voksen alder. 

Flertallet av barna går i barnehage. Barnehagen er en sentral arena for tidlig innsats og forebygging av vansker, før problemer har fått vokse seg store. For noen barn starter frafall i videregående skole allerede i barnehagen. 

Det er viktig at barnehagene og skolene har nok ressurser til å fange opp og følge opp barn og ungdom som trenger hjelp og støtte. Dette må skje tidlig i barnehage- og skoleløpet, slik at omfanget begrenses mest mulig.

Barns oppvekstsvilkår har endret seg betydelig i løpet av noen tiår. En del barn, unge og familier opplever utfordringer med psykisk helse, vold og overgrep, selvskading, spiseforstyrrelser, rus, skolepress og mobbing som del av hverdagen. Mange barn, unge og foreldre har behov for noen å snakke med. En tverrfaglig Helsestasjons- og skolehelsetjeneste skal være et lett tilgjengelig lavterskeltilbud for barn og foreldre, som tidlig kan bidra til å ta vare på barn og unges psykiske helse.

Øyerskolene har elever med i underkant av 30 ulike minoritetsspråk. Det er viktig og nødvendig å øke ressursene til språkoppplæring i kommunen.

I dagens samfunn er det sosiale presset stort. Mange elever har behov for å snakke med noen. Undersøkelser har vist at mobbing også skjer i Øyer. Øyer SV mener det må settes av mer ressurser til skolehelsetjenesten for å ta vare på elevenes psykiske helse. I dagens samfunn er det sosiale presset stort. Mange elever har behov for å snakke med noen om det de tenker på. Undersøkelser har vist at mobbing også foregår i Øyer. Øyer SV mener det må settes av mer ressurser til skolehelsetjenesten for å ta vare på elevenes psykiske helse. Økte ressurser til skolehelsetjenesten vil gi lærerne mulighet til å bruke mer av tiden på undervisning og mindre på problemløsning. 

Regelmessig fysisk aktivitet er nødvendig for normal vekst og utvikling, og fremmer god helse. Fysisk aktivitet har betydning for fysisk form, motorisk og kognitiv utvikling og en god psykososial helse. Forbedret kognitiv utvikling er forbundet med forbedret læring, minne, oppmerksomhet, konsentrasjon og utvikling av språk. Fysisk aktivitet kan forebygge enkelte psykiske plager og kan i mange tilfeller brukes i behandling sammen med andre behandlingsmetoder. Fysisk aktivitet bør være en del av hverdagen til barn og unge, i barnehage, skole og fritid. Helsestasjons- og skolehelsetjenesten er en viktig støttespiller for barnehage og skole i det helsefremmende og forebyggende arbeidet med fysisk aktivitet. 

Kommunen må støtte gode fritidstilbud for barn og ungdom i regi av lag og foreninger. Det må gis tilgjengelige lokaler til møteplasser og uorganiserte aktiviteter for ungdom.

Helsetjenester for barn og unge

Psykososiale problemer er utbredt blant barn og unge og forbruket av rusmidler øker.

Ungdom med rusmiddelavhengighet er mer utsatt for psykiske lidelser enn befolkningen for øvrig. Vi mener det er all grunn til å intensivere både forebyggende arbeid og behandlingstilbud for denne gruppen. Kommunen må støtte gode fritidstilbud for barn og ungdom i regi av lag og foreninger. Det må tilbys lokaler til møteplasser og uorganiserte aktiviteter for ungdom.

Vi vil fortsatt øremerke inntekter av salgs- og skjenkebevillingene til rusforebyggende arbeid.

Mer sammensatte behov, atferdsproblemer, funksjonshemninger, rusproblemer og psykiske vansker krever samarbeid mellom ulike faggrupper på tvers av virksomhetsområder og forvaltningsnivåer. Det ligger store utfordringer i dette arbeidet, og høy faglig kompetanse er en forutsetning for kvalitet i tjenesteytingen. Kommunen må sørge for å utarbeide individuelle planer i samarbeid med brukeren-/pårørende. Endringer i velferdslovgivningen stiller økte krav om samarbeid, samordning og koordinering av tjenester til barn, unge og deres familier.  

Kulturskolen og bibliotekene

Kulturskolen er en viktig institusjon for barn og unges kulturtilbud i Øyer. Øyer SV vil

opprettholde og styrke dette tilbudet hvis de økonomiske rammene gir rom for det. Prisen på kulturskolen er i dag for høy til at alle har mulighet til å delta. Slik skal det ikke være. Det skal ikke være økonomien til foreldrene som avgjør om ungene kan være med. Derfor vil Øyer SV kjempe for at prisene senkes og at flere tilbud med lavere kostnad etableres.

Bibliotekene er en viktig samfunnsinstitusjon og møteplass som bør utvikles ettersom tidene endrer seg. Øyer SV vil bygge et nytt bibliotek, samlokalisert med ny ungdomsskole. Det er viktig at biblioteket utformes slik at det blir en møteplass i lokalsamfunnet og videreutvikles som arrangementsarena. Et nytt bibliotek må gjøres tilgjengelig slik at det også kan brukes når det ikke er betjent.

Helsetjenester

God helse er viktig for et lykkelig liv. Derfor må kommunen gjøre sitt ytterste for å vedlikeholde eller bedre innbyggernes fysiske og psykiske helse.

Hovedprioriteringer for perioden

Folkehelse

Arbeid for folkehelsen er svært viktig for å forebygge fysiske og psykisk sykdommer, og for å fremme befolkningens helse og trivsel. Å styrke folkehelsen handler om å skape gode oppvekstsvilkår, arbeid til alle og et inkluderende samfunn.

Å leve i fattigdom gir færre muligheter for den enkelte, samtidig som sannsynligheten for fysiske, psykiske og sosiale problemer øker. Særlig viktig er det at barn slipper å vokse opp i fattigdom. Først og fremst handler dette om at alle barn har rett til en trygg og meningsfull oppvekst. I tillegg vet vi at en samordnet innsats for disse barna bidrar til å forebygge en lang rekke fysiske, psykiske og sosiale problemer i fremtiden. Mange mennesker har få eller ingen å dele sine opplevelser og tanker med i hverdagen. Ensomhet er et alvorlig samfunnsproblem som kommunen må forebygge. Øyer SV er positive til søknader fra frivillige organisasjoner til arrangementer og tiltak for fattige og ensomme.

Det er viktig å bruke kroppen, for alle aldersgrupper, men det trenger ikke bety aktiv trening! Såkalt ‘moderat fysisk aktivitet’, som å gå, sykle, hus- og hagearbeid, er tilstrekkelig, bare en gjør nok av det. Bare 30 % av Norges befolkning er så aktive at de når anbefalte minstenivå. Å gå eller sykle i stedet for å bruke bilen er blant de enkleste grep, men da må veger og gå-ruter friste til det. Derfor er gang- og sykkelveger og fortau så viktige. De gir dessuten fine turmuligheter for innbyggere og turister. Øyer SV vil jobbe for at kommunen får en egen ‘gå- og sykkelstrategi’ og at det utarbeides lett tilgjengelige kart over gå-/sykkelruter og turstier i Øyer og på Tretten. Folk må bli bedre kjent med mulighetene. Like viktig er det at arealgrunnlaget for nærturer sikres, i form av lett tilgjengelige naturområder.  

Verdig alderdom

Med en stadig aldrende befolkning er vi avhengige av at flere bor hjemme lenger. For å lykkes med dette er det viktig at vi begynner planleggingen og tilretteleggingen for å eldes i eget hjem mye tidligere enn vi gjør i dag. Fysisk aktivitet og tilrettelagte boliger med kort avstand til servicetilbud er avgjørende for å bidra til dette.

I all omsorg er det viktig at brukerne av tjenestene ikke får for mange personer å forholde seg til. Derfor er det viktig at stillinger i hjemmetjenesten, omsorgsboliger og sykehjem så langt som mulig skal være hele og faste, med trygghet for de som mottar tjenester, deres pårørende og de ansatte.

Mangel på innflytelse over egen livssituasjon er et problem for de som trenger bistand. Med økende eldre befolkning øker antallet med kognitiv svikt og demens. Det er en stor påkjenning både for de som rammes og deres pårørende. Tilbudet til mennesker med demens og avlastning for deres pårørende må styrkes. Dette kan løses ved å samarbeide med nabokommuner om å bygge sterke fagmiljøer på området.

Integrering og inkludering 

I et fritt samfunn må det være rom for store forskjeller i levemåte, kultur og livssyn. Samtidig er det avgjørende at vi på tvers av forskjellene greier å skape et fellesskap tuftet på noen felles verdier, grunnleggende plikter og rettigheter som skal gjelde alle. Vårt mål er et flerkulturelt samfunn uten diskriminering og med rom for ulikhet, som er kjennetegnet av samhold, tilhørighet og fellesskap.

Hovedprioriteringer for perioden

I en verden med mange konflikter og katastrofer, der folk er på flukt, er det viktig at

samfunnet rundt bidrar etter evne. Øyer har tradisjonelt vært flinke til å bosette flyktninger. Øyer kommune bør ta imot det antallet myndighetene ber om.

Det samfunnet SV jobber for skal bygges på felles og ufravikelige verdier som demokrati, likestilling, antirasisme, menneskerettigheter, ytringsfrihet og rettferdig fordeling. Integrering er en toveis prosess. Både majoritet og minoriteter må tilpasse seg for at vi skal lykkes med integrering. Det er viktig å stille krav og det er viktig at kravene går begge veier. Hvilken retning samfunnet tar er avgjørende for hvordan det går med integreringen i framtiden. Arbeidsløshet og store økonomiske forskjeller skaper grobunn for økende sosiale problemer, segregering, fremmedhat og rasisme. 

Nøkkelen til vellykket integrering er å sikre alle mennesker som lever i Norge arbeid, utdanning og deltakelse i samfunnet, kombinert med en sterk velferdsstat som sørger for velferd til alle. Øyer kommune må legge til rette for god språkopplæring og opplæring i hvordan det norske samfunnet fungerer gjennom boveileder (praktisk innføring og hjelp) og styrket skole-hjem samarbeid. Vi må stille krav til minoriteter om å gjøre en innsats for å lære språk og komme i arbeid. Krav om å delta på felles arenaer, alt fra foreldremøter og idrettslag til deltakelse i valg.

Øyer SV vil styrke innsatsen for arbeidskvalifisering, aktiv arbeidsformidling, rådgivning og bekjempelse av diskriminering. Slik vil vi øke deltakelsen i arbeidslivet for de gruppene som har lavest sysselsetting i dag. Staten, kommunene, næringslivet og fagbevegelsen må samarbeide for å finne løsninger for å rekruttere flere med innvandrerbakgrunn til arbeidslivet.

Kultur- og fritidstilbud

I Øyer skal det være god tilgang på kultur- og idrettstilbud til alle, uavhengig av sosial og økonomisk tilhørighet. Et bredt kultur- og idrettstilbud er et viktig bidrag til meningsfylt tilværelse for alle. Spesielt er arbeidet for barn og unge viktig. Barns ønsker, og muligheter til deltakelse skal ikke begrenses av foreldrenes økonomi.

Hovedprioriteringer for perioden

Det drives et godt barne- og ungdomsarbeid i regi av lag og organisasjoner i kommunen. Kommunen må legge til rette for treffsteder for de som ikke fanges opp av lag og organisasjoner ellers. Det er viktig å gi disse et tilbud både i Øyer og Tretten. Alle fritidstilbud bør utarbeides i samarbeid med ungdom

Øyer SV vil bygge et nytt bibliotek, samlokalisert med ny ungdomsskole og eventuelt andre arenaer for kultur, barn og unge, slik som f.eks BUA og kulturskolen. 

Flere kommuner har med dagens teknologi tatt i bruk relativt rimelige systemer som gjør det mulig å ha døgnåpne bibliotek med selvbetjening. Øyer SV ønsker å ta i bruk dette i kommunen. Dette skal være et supplement til vanlig åpningstid og ikke erstatte bemanningen. Bibliotekene er viktige kulturelle arenaer og bør videreutvikles for arrangementer i kommunen.

Natur, klima og miljø

SV tar miljøtruslene på alvor og vil at miljøhensynet skal være overordnet i all virksomhet. 

Hovedprioriteringer for perioden

Fokus på klima og miljø

Den største utfordringen vi står overfor er å bygge et samfunn som løser dagens ogframtidens miljøproblemer. Vi må begrense de menneskeskapte klimaendringene, som vil kunne gjøre uopprettelig skade både på mennesker og natur, og som vil forsterke den urettferdige fordelingen mellom den fattige og rike delen av verden. Vi må ta vare på mer av naturen fordi det er livsgrunnlaget vårt og fordi det har en verdi i seg selv. Og vi må sikre alle en trygg og giftfri hverdag og tilgang til rike naturopplevelser også i nærmiljøet. 

Kommunen må være offensiv i sin miljøpolitikk. Det må arbeides aktivt for bruk av fornybar energi og bedre energiøkonomisering. I tilknytning til den miljøpolitiske planen er det viktig å komme med konkretisering av tiltak kommunen vil arbeide for. I utbyggingsavtaler må det stilles krav om miljøvennlige løsninger når det gjelder oppvarming og energibruk.

Det bør utarbeides en ny offensiv klimaplan for kommunen, som er forpliktende og positivt tiltaksrettet inn mot alle sektorer i kommunen, som oppvarming og energibruk, offentlig og privat transport, bygg og anlegg, næringslivet mfl.

Ved etablering av boligområder må kommunen sikre grønne lunger og skille trafikk fra bomiljøer. Hovedregelen må være at boligbygging skal skje som fortetting av og inntil eksisterende boområder. Spesielle hensyn skal tas til barns muligheter for lek og utfoldelse og for trygghet i trafikken. Vi vet i dag at barn ikke først og fremst trenger flere tilrettelagte lekeplasser, men de trenger lett og trygg tilgang til nærskoger og annen nærnatur, og gjerne i tilknytning til barnehager og skoler. Dette er svært kreativt stimulerende for barna både sosialt, fysisk og mentalt, både som læringsarena, organisert aktivitet og gjennom fri lek. 

Bilen er for de fleste et viktig transportmiddel, men det er mulig å redusere bilbruken ved utvikling av bedre og billigere kollektive transportmidler og ved legge bedre til rette for sykling og gange. Det er viktig at sentrumsnære områder blir utviklet med tydeligere gang- og sykkelveger, både for turer og til transportformål. Det bør lages en egen gå- og sykkelstrategi for kommunen, samt utarbeides et kart over eksisterende turmuligheter i kommunens sentrale områder (nyttig både for innbyggere og besøkende/turister). Der hvor trafikk og støy allerede er et problem, må tiltak settes i verk for å redusere oppståtte miljøskader. Øyer SV vil jobbe for Gondol fra vestsiden over til Hafjell, slik at tilgangen til jernbanen blir enklere.

Natur og friluftsliv

Øyer SV ønsker å forvalte naturen på en slik måte at også kommende generasjoners behov blir ivaretatt. Natur skal ikke bare tas vare på som verneområder, men gjennom god arealplanlegging som sikrer naturinnslag der folk bor og har sitt daglige virke.  Allemannsretten må fortsatt sikre alle rett til hensynsfull ferdsel i naturen. 

I Øyer har vi tilgang til flotte naturområder, men det meste er til fjells eller i dalsidene. Ca. 2/3 av arealene i Øyer er statsallmenning. Øyværingene har gjennom generasjoner hatt et nært og aktivt forhold til fjellet. Seterdrift og beite, jakt, fiske og friluftsliv er viktig for mange. Friluftslivet er viktig for folks fysiske og psykiske helse og trivsel og er en viktig del av norsk kultur. Friluftsliv øker forståelsen for sammenhengen mellom mennesker og natur, og dermed for de store miljøutfordringene. Det offentlige har en viktig oppgave i å tilrettelegge for og stimulere aktiviteter i naturen. Friluftsliv omfatter alt fra den lille turen i nabolaget til lange fjellturer. Alle skal ha mulighet for friluftsliv. SV vil rette oppmerksomheten mot den daglige bruken av nærområdene til friluftsliv, gange og lek. Da må en også ta vare på skogteiger og natur i dalbunnen. Ved opparbeidelse av nye gang- og sykkelveier, må en tenke på behovet både for transport og nytteturer, og for friluftsliv. En turvei langs Lågen mellom Tingberg og Navet vil ha en slik fler-nytte, og også være et godt rundtur-tilbud til turister på hotellene i sentrum. Godt samarbeid med grunneierne er en selvfølge!

De indre fjellområdene og snaufjellet skal være skjermet for utbygging. Setre og seterlandskap representerer store kulturverdier som må hegnes om. Naturen gir

innbyggerne gode rekreasjonsmuligheter, og slik må det fortsatt være. Det er også viktig at en sikrer de sentrumsnære naturområdene – det er særlig disse som er viktige for folkehelse og daglig velvære.

Næring og verdiskapning

Høy verdiskaping blir til gjennom et effektivt samspill mellom arbeidskraften, risikovillig kapital og offentlig infrastruktur. Den norske modellen bidrar nettopp til dette. Øyer SVs næringspolitikk skal bidra til full sysselsetting, styrket regional utvikling og økt verdiskaping innenfor en bærekraftig ramme. Vi vil satse på kunnskap og innovasjon for å sikre arbeid og velferd i fremtiden.

Hovedprioriteringer for perioden

Næringsutvikling

Øyer SV mener det er viktig å legge til rette for næringsutvikling i kommunen. For oss handler det om mye mer enn å ha egnede næringsarealer å tilby. Like viktig er det at

kommunen har gode planer for sentrumsutvikling på Tretten og i Øyer, som innebærer å ha service- og handelsområder som er trygge og hyggelige. Trivsel og forskjønning av sentrum er vanskelig uten å sanere en del av dagens omfattende parkeringsareal.

Mange arbeidsplasser i kommunen er knyttet til sesongarbeid i reiselivsnæringen. Dette er viktige arbeidsplasser, men det er også viktig å legge til rette for et mer differensiert næringsliv. Øyer SV vil prioritere arbeidet for at nye næringer etablerer seg i kommunen og legge til rette for at eksisterende virksomheter skal kunne vokse. Slik står vi bedre rustet hvis nasjonale eller internasjonale kriser rammer.

Mange velger å bosette seg i nærheten av der de starter opp en virksomhet. Derfor er det også viktig for næringslivet at kommunen kan levere god kvalitet på velferdstjenestene.

Fritidstilbud, helsetjenester, barnehage- og skoletilbud er alle faktorer som er viktig når folk skal vurdere hvor attraktivt et område er. Det gjør at den generelle samfunnsutviklingen i Øyer og oppfatningen av den, blir viktig for at næringsaktører etablerer seg i kommunen.

Landbruk

Landbruket i Øyer har en sentral plass i kommunens næringsliv og representerer store verdier – både økonomisk, landskapsmessig og kulturelt. I en verden som er uforutsigbar og urolig er det viktig at Norge opprettholder produksjon av trygg mat av høy kvalitet. Dagens utvikling bidrar til nedlegging av de små brukene, redusert utnyttelse av egne norske ressurser, økt import av korn til kraftfor, og redusert sjølforsyningsgrad. Øyer SV vil heller jobbe for at inntektsutviklingen i landbruket følger lønnsutviklingen i sammenlignbare grupper, slik at rekrutteringen til et variert landbruk øker. Vi vil arbeide for en langsiktig mat- og landbrukspolitikk som gjør det lønnsomt å dyrke jorda og produsere mat i Norge. Lønnsomhet og en akseptabel inntekt må sikres hos alle som bidrar med bærekraftig matproduksjon.

Vi vil at Øyer fortsatt skal være en landbrukskommune. Dyrket mark skal vernes. Kommunen må spille en aktiv rolle for å hindre unødvendig nedbygging av landbruksarealer. Mange gårdbrukere har positive erfaringer med å kombinere gårdsdriften med turisme og aktiviteter knyttet til turisme. Kommunen bør støtte opp under en slik utvikling og stimulere til økt samarbeid mellom landbruks- og turistnæringen. Øyer SV vil at landbruksnæringen skal gis vekstmuligheter og ressurser til å ivareta kulturlandskapet.

Turisme

Reiselivsnæringen står helt sentralt i Øyer. Den gir mange arbeidsplasser og bidrar til økonomisk vekst i kommunen. Vi er positive til tiltak som styrker Øyer som helårsdestinasjon.

Kommunen er ikke tjent med at det bygges plass- og energigrådige hytter som står tomme store deler av året og som presser fram behov for alpintraseer og infrastruktur i sårbare områder. Øyer SV ønsker derimot ”varme senger” som gir mer igjen for arealbruken og jevn trafikk over året. Nye prosjekter må realiseres innenfor de arealer som er satt av til turistutbygging i gjeldende kommuneplan. Det er viktig at reiselivet i kommunen utvikler seg slik at innbyggerne beholder og utvikler en positiv innstilling til turismen og turistene.

Sysselsetting

Et mangfold av arbeidsplasser er viktig for å oppnå full sysselsetting. Kommunen må arbeide aktivt for at eksisterende hjørnesteinsbedrifter blir i kommunen og gis muligheter for videreutvikling. Hensiktsmessige arealer og nødvendig infrastruktur (vei, vann og kloakk) må legges til rette for etablering av ny virksomhet.

Øyer SV ønsker et lokalt prosjekt med NAV og næringslivet for at flere kommer ut i arbeid. NAV må gis ressurser til å etablere lokale arbeidsrettede tiltak.

Øyer Arbeidssenter gir et godt tilbud om arbeidstrening og aktivitet til personer som ikke gis muligheter på det ordinære arbeidsmarkedet. Senteret benyttes også som møteplass for lag og foreninger og er en viktig sosial arena for ulike aktiviteter. Tilbud om tilrettelagt arbeid, voksenopplæring, fritidstilbud og avlastningsmuligheter må fortsatt opprettholdes og videreutvikles.

Kommunen som arbeidsgiver

Øyer kommune skal være en god kommune å jobbe i. Kommunen skal gi de ansatte relevante oppgaver og mulighet til å bruke og utvikle sin kompetanse. Det er viktig at kommunen har en tydelig strategi for rekruttering og bemanning som bidrar til tilgang på kvalifisert arbeidskraft, lav turnover, høy trivsel og lavt sykefravær. Høyere grunnbemanning, sammen med redusert vikarbruk, er avgjørende for å få til dette.

De senere årene har stor arbeidsinnvandring ført til press på norske lønns- og arbeidsvilkår. Midlertidige ansettelser, innleid arbeidskraft og lavere organiseringsgrad truer tryggheten i det norske arbeidslivet. Dersom sosial dumping får bre om seg, vil lønningene i Norge presses nedover også i andre bransjer, i det private og det offentlige. På sikt vil sosial dumping gå ut over felles velferd og trygghet i arbeidslivet for alle norske arbeidstakere. Øyer SV vil bekjempe sosial dumping gjennom aktive tiltak, slik som strenge krav ved anbudsutsettelser.

Om 20 år vil Norge mangle 100 000 fagarbeidere, blant dem mange helsefagarbeidere. Kommunene har et særlig ansvar for å bidra til at flest mulig får fullført utdannelsen sin og de bør derfor ta inn flere lærlinger. Å ta inn flere lærlinger kan også være et viktig tiltak for å øke tilflyttingen til kommunen.