Våler SVs program 2019–2023
Program for Våler SV 2019–2023
Våler SV vil:
- bevare naturen og skape et levende og klimavennlig lokalsamfunn
- sikre at alle barn får et godt opplæringstilbud
- bedre folkehelsa med mer vekt på forebyggende tiltak
Våler SVs hovedsaker i valgperioden
En inkluderende fellesskole er viktig for å sikre at alle barn får et godt opplæringstilbud, uavhengig av bosted eller økonomisk bakgrunn. Da trengs nok kvalifiserte lærere, flere yrkesgrupper inn i skolen, tidlig innsats og en praktisk og variert skoledag. Lek og bevegelse fremmer læring, trivsel og god folkehelse.
Grønne samfunn er gode samfunn. Der er lufta god å puste inn, det er lett å reise kollektivt og naturen er tilgjengelig både for matproduksjon, aktivitet og arbeid. Ved å ta vare på natur og miljø, tar vi vare på hverandre.
Gode tjenester er avhengig av nødvendig kompetanse og nok folk – som igjen er avhengig av gode lønns- og arbeidsvilkår. Nyskaping og kvalitetsløft innen velferd og tjenester skjer best gjennom å satse på og samarbeide med kommunens viktigste ressurs – de ansatte.
Legge til rette for at frivilligheten i kommunen har gode vilkår. Samarbeid med ideelle aktører er et viktig supplement til de offentlige tjenestene.
Kultur og oppvekst
- Realisere en felles 1-10 skole med aktivitetshus og basseng så raskt som mulig. SV vil jobbe for å heve status for utdanning. Vi vil prioritere nok og kvalifisert bemanning i barnehage, skole og SFO. Vi ønsker en skole der alle barn kan lære, lykkes og trives, med nok lærere, skolelekser og skolemat.
- Når ny skole er ferdig, må de frigjorte arealene etter nåværende skole reguleres til friluftsområde. I et folkehelseperspektiv vil vi utvikle området for bruk av skolen og alle aldersgrupper i Våler.
- Kulturskolen skal ha et bredt tilbud til flest mulig barn og unge. Alle aldersgrupper må kunne få oppleve og/eller delta i ulike kulturtilbud.
- Et godt bibliotek er avhengig av gode ressurser.
- I samarbeid med ungdomsrådet må det legges til rette for fritidstilbud for ungdom.
- Vi vil ta vare på lokalhistorien vår. Eksempler er kulturarven og kulturminner etter minoriteter som skogfinnene og taterne og bevaringsverdige hus i Våler.
- Våler kommune må arbeide aktivt for at fastboende og tilreisende får anledning til å benytte den fine naturen vi har. Mulighetene er mange, bl.a. på Finnskogen og Vestmarka, langs Glomma og Kynna. Samarbeid med ulike friluftsorganisasjoner er ønskelig.
Næring og miljø
- Vi er for at alt areal som er utlagt til jordbruksformål på Haslemoen selges.
- Vi må vedlikeholde og videreutvikle de gode og kompetente fagmiljøene våre innenfor landbruk, ha ressurser til å tenke fremtidsrettet og tilrettelegge for at det er attraktivt å drive landbruk i Våler.
- Det er viktig å bygge ut fibernett slik at alle kommunens innbyggere har tilgang til høyhastighetsbredbånd.
- Våler kommune skal ta klima- og miljøhensyn i alle avgjørelser og bidra til at Innlandet er ledende på utvikling av bioøkonomi.
- Alle kommunale bygg som ikke er i bruk, avhendes. Nødvendig vedlikehold og fornying av resterende bygningsmasse må intensiveres.
- Våler er en kommune som er rik på naturressurser og kunnskap. Disse fortrinnene kan brukes til å skape nye arbeidsplasser. SV vil føre en aktiv næringspolitikk for å omstille Våler til en grønnere framtid.
Helse og omsorg
- Det må satses mer på forebyggende tiltak innenfor helse, oppvekst og omsorg for å redusere og forflytte ressurser fra behandling til forebygging.
- Kommunen må støtte opp om lavinntektsfamilier.
- Ivaretakelse og videreutvikling av ordninger for pårørende bl.a. gjennom omsorgslønn, avlastning og dagsenter for demente må prioriteres.
- Å utvikle gode fagmiljø på helserelaterte områder er viktig.
- Det gode tjenestetilbudet innen helse og omsorg må opprettholdes og videreutvikles.
- SV vil jobbe for en oppdatert boligsosial plan med flere egnede boliger for de med utfordringer innen rus/psykiatri.