FN-dagen 2020

Publisert av: ingrid.fiskaa Publisert: 23. oktober 2020
Oppdatert: 23. oktober 2020
Lesetid: ca. 2 min
Innlandet SV gratulerer FN med 75-årsdagen! Siden 1948 har vi feiret FN-dagen for å markere at FN-pakten trådte i kraft 24.oktober 1945. Et grensesprengende samarbeid ble etablert i kampen for fred, menneskerettigheter og rettferdighet.

SV er en sterk tilhenger av FN. Vårt politiske mål er å skape en aktiv fredspolitikk, ikke bare i ord, men i handling. SV mener at norsk innsats i internasjonale væpnede konflikter skal være sivil innsats og humanitær bistand, og eventuell deltakelse i fredsbevarende operasjoner i FN-regi. En grunnholdning om at krig ikke skaper fred blir viktigere og viktigere i en stadig mer polarisert verdenspolitikk.  

FN og covid-19 

Ved årets FN-dag er det nærliggende å peke på FNs innsats og rolle under covid-19-pandemien. Denne pandemien er trolig en av de største utfordringene FN har stått overfor i sin 75 år gamle historie. Et internasjonalt organ som har til formål å tenke fellesskapets beste, er viktig når rettferdighet skal være kjenningsmelodien. Også når en vaksine kommer på plass er FNs rolle viktig for å sikre en rettferdig fordeling. På den måten kan også de fattige landene få tilgang på et kapitaldrevet marked.  

FNs bærekraftsmål 

FNs bærekraftsmål har blitt en grunnstein i all planlegging. Alt fra kommunale til nasjonale planer skal, og bør bygge opp under ambisjonene i bærekraftsmålene. De 17 målene utgjør verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030.  

Økende ulikhet, kriger og den truende klimakrisa legger en alvorlig ramme for jubilanten. Sammen fører disse utviklingstrekkene til at vi lever i en brytningstid der de utviklings- og utenrikspolitiske grepene vi tar i dag vil ha enorm betydning for levekårene for jordas innbyggere i tiårene som kommer. Behovet for å se disse tingene i sammenheng gjenspeiles i FNs bærekraftsmål. 

Norsk politikk må være samstemt for å nå utviklingspolitiske mål og bidra best mulig til at FNs bærekraftsmål blir oppnådd. Nettopp derfor er det synd at Regjeringen i sitt forslag til statsbudsjett for 2021 annullerer ambisjonen om å stoppe klimaendringene, og viser sin manglende vilje til å satse på en grønn framtid. Med beregningene som ligger til grunn for årets statsbudsjett vil Norge bare kutte 20,8% av utslippene sammenlignet med 1990-nivå.  

Den felles innsatsen som ligger til grunn for bærekraftsmålene fortjener også en ny regjering fra 2021.  


Her kan du lese mer om hva Innlandet SV mener om internasjonalt arbeid.