ForsideEt nytt rødgrønt flertall i Innlandet – med SV på vippen
Et nytt rødgrønt flertall i Innlandet – med SV på vippen
Publisert av: E. AmundsenPublisert: 24. august 2023 Oppdatert: 24. august 2023Lesetid: ca. 3 min
Etter forrige fylkestingsvalg for fire år siden, valgte Ap og Sp å regjere Innlandet alene. Men med gårsdagens meningsmåling for Innlandet, er det klart at styringspartiene trenger en ny kurs for å få fornyet tillit. – Det betyr at SV må med, sier SVs toppkandidat, Anne Lise Fredlund.
Regjeringsslitasjen er tydelig for de to store partiene i målingen fra InFact som ble presentert i avisene i Innlandet onsdag. SV måles til 7,4% – et resultat som ville økt fylkestingsgruppa fra dagens tre til fire representanter. – Vi motiveres selvfølgelig av gode målinger. Målinga viser at folk har tro på løsningene vi prater om, og ei større gruppe vil gi oss mer gjennomslag, sier toppkandidaten. – Men måling er måling, hvis folk vil ha mindre forskjeller, mer velferd og et flertall som vil kutte utslipp og ta vare på natur må de putte en SV-seddel i stemmeurna.
Og et sterkt SV trengs med på laget for å få virkeliggjort det rødgrønne flertallet i Innlandet, hvis målinga slår til. SV er ikke fremmed for samarbeid, forteller Fredlund. – Vi har sju punkter for hvordan vi skal sikre sterke fellesskap, bærekraftig vekst og bosetting i hele fylket med rettferdig fordeling. Det er ekte rødgrønn politikk!
7 punkter for å male Innlandet rødgrønt
Vi må løse dyrtidskrisa. Vanlige folk merker nå konsekvensene av høyere rente, dårligere kronekurs og høye matvarepriser. Vi må ha en klar omfordeling hvor de med størst formue skrur ned forbruket og bidrar mer til fellesskapet. Dette vil lette presset i økonomien og bidra til lavere prisvekst.
Vi må sikre framtidas arbeidsliv den nødvendige kompetansen. Praktisk opplæring, færre tester og mer tillit til lærerne skaper en relevant og god skole for framtida, uten unødvendig byråkrati.
Nærskoleprinsippet sikrer et reelt fritt skolevalg og skal ligge som en føring fremfor høyresidas karakterbaserte forskjellsskole.
Vi skal bo i hele Innlandet. Et godt samfunn sørger for gode og attraktive byer, og levende bygder. Vi må legge til rette for enda mer fleksibilitet i arbeidslivet og opprette kontorfellesskap i hele fylket. På den måten kan fylkeskommunen som arbeidsgiver legge til rette for at flere arbeidsplasser flyttes dit folk vil bo, og at det blir flere arbeidsmuligheter i distriktene. Fylkeskommunale arbeidsplasser kan like godt ligge i Etnedal eller Os som på Hamar eller Gjøvik.
Vi må planlegge for ei realistisk framtid. For mye av samfunnsplanlegginga baserer seg på snøen som falt i fjor og urealistiske mål om vekst. Skal vi ivareta samfunnsberedskap, sikre verdiskaping basert på egne ressurser og ruste oss for mer ekstremvær, så må vi ha infrastruktur og bosetting i hele fylket.
Det må gjøres like attraktivt å bo i mindre bygder og grender som i by. Innlandet er landets mest spredtbygde fylke. Det gir oss unike forutsetninger for å skape ny bærekraftig vekst, bygge helhetlige næringskjeder og bidra til innovasjon. Vi kjenner hele fylket og kan derfor bygge lokale fortrinn.
Et desentralisert Innlandet kan bli motoren i et nytt løft for Norge hvor verdiskapingen flyttes ut fra kontorer i Oslo og til jord, skog, berg og natur i Innlandet. En bærekraftig forvaltning av naturressursene krever styrket desentralisering.